Περιοδεία στον Βόλο

Ο υπ. Ευρωβουλευτής με το ΚΟΣΜΟΣ, Φώτης Καψάλης, πραγματοποίησε περιοδεία στον Βόλο την Πέμπτη 9 Μαΐου.  Σε συναντήσεις με επιστημονικούς φορείς του Βόλου αναδείχτηκαν τα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα του Βόλου τόσο από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Χρήστο Στρατηγόπουλο, όσο και από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και δημοτικό σύμβουλο, Χρήστο Βενέτη.

Συγκεκριμένα, στη συζήτηση με τον κ. Στρατηγόπουλο αναδείχτηκαν τα προβλήματα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, οι παθογένειες του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ειδικά προβλήματα του δικηγορικού κλάδου, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων για το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που μαστίζουν την περιοχή της Μαγνησίας. Κοινή διαπίστωση των κκ Στρατηγόπουλου και Καψάλη είναι η ανάγκη αξιοποίησης των ανεξάρτητων αρχών για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και ο ανορθολογισμός της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού όπου απαιτούνται πολιτικές  αναλογικής και δίκαιης συμμετοχής όλων των κρατών μελών. Ο Φώτης Καψάλης συμφώνησε ότι το μέτρο της τεκμαρτής φορολόγησης των δικηγόρων που διατηρούν ατομικές εταιρίες είναι άδικο, ενώ υποστήριξε ότι μέσω της Ευρωβουλής και της ευρωομάδας των Πρασίνων, μπορεί να ασκηθεί πολιτική και πρακτική πίεση για να υποχρεωθεί η δημοτική αρχή να εφαρμόσει φιλικές στο περιβάλλον πολιτικές και να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.  .

Αντίστοιχη ήταν και η συζήτηση με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου και δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Βενέτη, όπου  τονίστηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση πέριξ του Παγασητικού κόλπου, οι ρύποι από τις βιομηχανίες και από την καύση  απορριμμάτων αποτελούν βασικό παράγοντα επιδείνωσης  της υγείας των κατοίκων. Ο κ Βενέτης με στοιχεία από μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου αποδεικνύεται ότι τα αιωρούμενα σωματίδια στην περιοχή ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα από τον ΠΟΥ όρια ασφαλείας, έκανε λόγο για διαρκή υποβάθμιση του επιπέδου δημοσίας υγείας στην περιοχή που αποδεικνύεται και από την αύξηση ασθενειών.

Η αμφισβήτηση των επιστημονικών δεδομένων από την κυβέρνηση και όχι μόνο, το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να πολλαπλασιάζεται το πρόβλημα και να αυξάνεται το κόστος της μελλοντικής λήψης κατάλληλων μέτρων. Ο Φώτης Καψάλης, τόνισε ότι η φιλοσοφία της δίκαιης πράσινης μετάβασης ξεκινά από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ζωή και η υγεία, που απειλούνται πλέον ευθέως από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Όσον αφορά τα ειδικότερα ζητήματα του ιατρικού κλάδου υπήρξε ταύτιση απόψεων στην αναγκαιότητα γενναίας ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των γιατρών και του προσωπικού του ΕΣΥ, να ανακοπεί το brain drain επιστημόνων στο εξωτερικό και βέβαια να βελτιωθούν οι ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρονται από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αντίστοιχες ήταν και οι συζητήσεις με κατοίκους του Βόλου που συναντήθηκαν με τον Φώτη Καψάλη, οι οποίοι διαρκώς τόνιζαν την ανάγκη μιας διαφορετικής πολιτικής που θα αναβαθμίζει το επίπεδο διαβίωσης στη περιοχή.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΚΟΣΜΟΣ, Φώτης Καψάλης, στις επαφές του με τους κατοίκους υποστήριξε ότι είναι ανάγκη τα προβλήματα των πολιτών να φτάσουν στην Ευρωβουλή και να μην «εξαφανίζονται» στα πλαίσια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων της εκάστοτε πλειοψηφίας  

Στις 9 Ιουνίου, οι πολίτες έχουν την επιλογή να Πάμε Αλλιώς να ξεκινήσουμε από την Αρχή, και με την ψήφο τους να επιβάλουν μια άλλη κατεύθυνση, μια υπεύθυνη και δίκαιη πολιτική.


Φώτης Καψάλης

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής